Choto Tara  day care centra .   (Choto Tara betekent:  kleine ster)

 

 

In Bangladesh, evenals in veel andere landen ,  leven veel kinderen met verschillende beperkingen. Onder hen zijn de kinderen met een verstandelijke beperking verreweg de meest hulpeloze. Meestal worden ze niet begrepen en niet goed behandeld.

Hun vaders scheiden vaak van de moeder en verdwijnen. De moeders houden bijna altijd van hun kind, maar omdat ze arm en ongeschoold zijn, weten ze niet hoe ze voor hem of haar moeten zorgen. Buren en familieleden lachen soms om deze kinderen, bespotten ze of behandelen hen slecht.

Het is voor deze kinderen met een verstandelijke beperking dat de Taizé broeders in Mymensingh samen met toegewijde vrijwilligers kinderopvangcentra zijn begonnen. Deze centra zijn niet erg groot. Maar ze maken een verschil. In de begintijd , wanneer buren of familieleden hoorden dat je het huis van een van die kinderen zou bezoeken, zeiden ze: "Oh, je gaat naar het huis van dat gekke kind!"

Dat gebeurt nu niet meer. In het begin was het niet gemakkelijk. De ouders waren bezorgd en vroegen: "Wat is een kinderopvangcentrum? Welke hulp kunnen we daar krijgen? Niemand houdt van mijn kind."

Vaak huilden ze van hulpeloosheid en verdriet. Ze hebben allemaal zulke slechte ervaringen gehad. Maar met regelmatige bezoeken aan het gezin, ontwikkelde zich een relatie van vertrouwen en vriendschap met de moeders. Langzamerhand is er meer vertrouwen gegroeid. De kinderen en hun moeders kwamen dagelijks samen in het centrum en dat veranderde hun angst geleidelijk in vreugde.
De reden is dat kinderen met een intellectuele handicap niet alleen een last zijn, zoals zo velen denken. Ze dragen ook Gods zegen op een heel speciale manier. Zonder hen zullen we nooit een gelukkige en vreedzame samenleving kunnen opbouwen. Als we bij de kinderen met een intellectuele handicap zijn, begrijpen we dat ook wij iets van hen ontvangen. We begrijpen dit tijdens de belangrijke momenten waarop we samen met hen zwijgen of in de grote vreugde van een glimlach en bij het samen dansen. Onze levens zijn door hen verrijkt.

Dat is de ervaring van ieder die meewerkt  in Choto Tara. Het is de ervaring van ieder die er op bezoek komt. 

In Mymensingh en omgeving zijn op dit moment 5 centra voor dagopvang van kinderen met een beperking:

Tina is de  inspirerende kracht die verantwoordelijk is geworden voor het wel en wee van de day care opvang.

Samen met een grote groep vrijwilligers ontvangen zij de kinderen voor fysiotherapie, spel en samen eten. Het is prachtig om de toewijding te zien en het plezier van de kinderen en hun moeders.

De centra zijn in

1.Balorghat -  2.Bolaspur - 3.Dapunia - 4.Muktagacha - 5.Shamol shaya.

In totaal is er zorg voor 120 kinderen. 

 

Tina deelt met ons het verhaal van Shrabon.

Shrabon is een kind met een fysieke en intellectuele beperking. Hij komt geregeld 5 dagen per week naar het Bolaspur Daycare centrum. Hij is erg blij wanneer hij in het dagcentrum is. Zijn moeder houdt heel veel van hem en zorgt altijd voor haar zoon. Zijn vader is verslaafd aan roken. Hij bekommert zich niet erg om zijn gezin.  Zijn moeder moet voor het gezin alle werk doen. Ze zijn zeer arm. Het is zeer moeilijk om er voor te zorgen dat haar gezin elke dag te eten heeft. Er is een nieuwe baby (broer van Shrabon) in Sharon’s gezin van een paar jaar oud. Zijn naam is Gopinath.  Sharon's moeder was erg blij om een nieuwe baby te krijgen. Ze dacht dat haar jongste zoon later voor zijn oudere broer zou kunnen zorgen.  Maar na een paar dagen begreep ze dat haar tweede zoon ook een verstandelijke beperking heeft. Haar tweede zoon is een kind met het syndroom van Down. Toen ze dat wist huilde ze veel.

Choto Tara houdt regelmatig contact met het gezin van Shrabon en wij moedigen moeder aan met haar twee kinderen naar de Daycare te komen wat zij ook doet. Gopinath is erg blij als hij het kleurrijke speelgoed en de versieringen in de daycare ziet. Iedereen van de opvang houdt van hem. Zijn moeder praat met andere moeders over haar twee kinderen en ze is erg blij omdat haar kind veel dingen in de daycare kan begrijpen.