L'Arche ( de Ark) Bangladesh

 

L'Arche is een internationale organisatie van leefgemeenschappen waar mensen met en zonder verstandelijke handicap op bijzondere wijze elkaars leven delen. De Ark laat zien dat ieder mens, ongeacht zijn gaven en beperkingen een unieke en onvervangbare waarde heeft.

Een leefgemeenschap bestaat uit enkele kleinschalige huizen, geïntegreerd in buurt of dorp. Daarnaast hebben de meeste Ark-gemeenschappen één of meerdere werkplaatsen (ateliers). In derde wereld landen beschikt de Ark soms over een schooltje of een thuishulp-project. Bij het samen wonen en samen werken hoort ook het samen vieren: feesten en gebedsvieringen horen onlosmakelijk bij de Ark. Gasten zijn welkom om de gemeenschap beter te leren kennen. Ark-gemeenschappen zijn plaatsen van welkom.

De kern
Het hart van een gemeenschap wordt gevormd door de huizen, waar mensen met en zonder verstandelijke handicap samenwonen. Door samen te leven en te werken groeien onderlinge relaties uit tot vriendschap. Rondom de huizen is een netwerk van vrienden, gezinnen en vrijwilligers actief

Het ontstaan
De Ark-gemeenschappen zijn ontstaan in Frankrijk. De Canadees Jean Vanier startte samen met Rafaël en Philippe in 1964 het eerste huis.

Nu zijn er wereldwijd 135 gemeenschappen. Vele mensen, uit verschillende culturen en met een uiteenlopende religieuze achtergrond voelen zich thuis bij de Ark.

Wat de Arkgemeenschappen inspireert

"Wij geloven dat ieder mens met of zonder handicap een unieke en mystieke waarde heeft." (handvest van de Ark)
 


De Ark is een oecumenische gemeenschap.

 


voor meer informatie zie de website van de Ark

Ark Mymensing