Broeder Frank


 

Broeder Frank (1935-2014)

Op 16 januari is broeder Frank overleden in zijn 79ste levensjaar. Hij was verantwoordelijk voor onze fraterniteit in Mymensingh (Bangladesh). Broeder Frank werd geboren in Nederland, in het dorp Gasselte (Drenthe). Na zijn talenstudie, is hij in 1960 ingetreden bij de gemeenschap van Taizé.

Sinds lange tijd had hij hart-, en later ook longproblemen. De laatste tijd ging het slechter met hem en moest hij snel naar Taizé terugkomen. Een verpleegkundige heeft hem bij deze reis begeleid. Tijdens een overstap in Istanboel kreeg hij een hartaanval, daar is hij opgenomen in het ziekenhuis en kort daarop overleden. Hij is teruggebracht naar Taizé en op 21 januari begraven, in aanwezigheid van zijn vijf zussen en broers, waarvan hij de oudste was.

Hij heeft een leven volbracht van volledige inzet voor de allerarmsten. Ongeacht de plaats waar hij leefde gaf broeder Frank, samen met andere broeders van de gemeenschap, altijd prioriteit aan het samenleven met mensen die het meest verlaten zijn. Hij steunde hierbij op een intense zoektocht naar God. Aan het einde van 1964 vroeg broeder Roger hem de Verenigde Staten te bezoeken, dit leidde tot de oprichting, in 1965, van de eerste fraterniteit op het Amerikaanse continent, in Wisconsin. Van 1966 tot 1971 was hij verantwoordelijk voor een fraterniteit van enkele broeders van Taizé en enkele Franciscanen in een zeer arme wijk van Chicago. Vervolgens bracht hij een jaar door met broeders in Atlanta.

In 1972 ging broeder Frank naar een ander werelddeel: hij werd naar Azië gezonden. De bezoeken aan India leidde tot de eerste contacten tussen moeder Teresa en de broeders. Hierna bezocht hij Indonesië, Vietnam en de Filipijnen. In Chittagong, begon hij eind 1974 de fraterniteit van Bangladesh, een van de armste landen ter wereld. Vanuit daar ging hij in 1978, samen met ander broeders naar Japan. Daar begonnen ze een fraterniteit in Miyadera, een achterstandswijk van Tokyo. Eind 1979 hielp hij bij de oprichting van de fraterniteit van Seoul, Korea, vanuit daar ging hij in 1981 naar Calcutta om in 1987 zich definitief in Bangladesh te vestigen, dit was in de stad Mymensingh.

De vele jaren die hij samen met de armsten in Bangladesh leefde, beschreef broeder Frank op de volgende manier:

"Wij ontdekken dat degene die door de samenleving verworpen worden om hun zwakheid of hun schijnbare zinloosheid een aanwezigheid van God zijn. Wanneer wij hen ontvangen, leiden zij ons beetje bij beetje uit de wereld van hyperconcurrentie naar een wereld van verbondenheid.

Als teken van verbondenheid met moslims en andere gelovigen, gaan we samen op bedevaart met de gehandicapten. Dit opent ons hart. Als wij samen de armen en de kwetsbaren dienen, zijn zij het die ons verenigen, het zijn niet wij, de sterken, die dat doen mij zij nodigen ons uit om samen met hen één te worden."